Åska

Det har varit tyst från mej några dagar och det beror på åskan. I lördags när Maria och jag skulle lösa melodikrysset så slog jag igång datorn därhemma. Det hade åskat på natten så jag hade haft datorn urkopplad. Givetvis hade jag kopplat ur telefon och tv och modem också. Jag hinner inte mer än sätta igång datorn så smäller det. Naturligtvis slog det i min dator så både den och modemet  pajade! Min vanliga otur! Som tur är tecknade jag för bara några månader sen en utökad hemförsäkring som täcker elektronik. Det tänkte inte på det från början så jag fick ju lite panik! Inte fasen har jag råd med en ny dator nu! När den värsta chocken hade lagt sej kom jag till att tänka på min nya försäkring. Undrar om den inte täcker datorn tänkte jag. Slog numret till IF och fick prata med en jättetrevlig kille. Jodå den täcker det. Fullvärde om datorn är högst fyra år. Jag kollade i mina papper och såg att jag hade köpt den i mars 2006. Vilken jäkla tur! Så nu ska jag lämna in den på Hagberts foto i Bromölla så dom får kolla om det lönar sej att laga den annars får jag en ny dator. Jag pratade med en kille där idag och han suckade djupt och sa beklagande att den går troligen inte att laga.Det blir jag inte ledsen för i så fall. Ska köpa modem på fredag också. Sen är jag snart fit for fight igen. Men tills dess får ni ha tålamod. Just nu är Tina så snäll att jag får låna hennes dator. På återseende.

Besök

I kväll nar jag var ute och skulle ta in dynorna till trädgårdsmöblerna hörde jag hur det prasslade i rabatten. Mot mej kommer lille Laban. En jättesöt igelkott som vi har sett spår efter. Lite bajs med skalbaggeskal i. Han vände tvärt och prasslade tillbaka in i rabatten. Lyckades fånga honom (bara på bild) och kan nu förmedla hans käcka nia.

Laban

A work in progress

Äntligen ser vi ljuset i tunneln! Vi har gått hårt fram med såg och sekatör idag.
Och äntligen såg vi ljuset. Kände mej lite som gud. Du vet: varde ljus. Och ljus det blev.

Men allt blir inte som man har tänkt sej. När vi fick fram körsbärsträdet bestämde vi att det måste fram. Kände mej lite som Ernst. Ja, känna in rummet och ta fram ljuset ni vet. Så nu ska vi ha fritt fram till trädet och bara en liten häck i stället för att stänga med syrener framför trädet. Det blir mer i morgon för nu ska vi grilla.

Syrenberså

Igår invigde vi min nya syrenberså. Syrran och Danne var här och fikade. Richard hade varit här en stund och gjort lite manliga saker som att ta bort lite stubbar och sånt. Så när Eva ringde och sa att hon och Danne skulle komma så snabbkrattade vi bersån och flyttade dit trädgårdsmöblerna. Det är verkligen underbart att sitta i en syrenberså. Jag har önskat mej en sådan ända sen jag var liten. Två av mina halvsystrar hade en syrenberså i sitt föräldrahem. Jag var där ganska ofta och det var min favoritplats. Jag minns sommardagarna med saft och nybakade bullar i bersån tillsammans med mina systrar Simone och Lena och deras mamma Ulla. Jag var inte mer än sex eller sju år och bodde där några veckor den sommaren. Så när jag flyttade hit och det var alldeles fullt med vildvuxna syrener var det ganska naturligt att det skulle bli en berså vid dammen.
Före

Jag har bara inte blivit färdig till att ta itu med saken. Jag trodde det skulle vara svårare än det var. Den är inte färdig ännu men det är mest finputs och så ska vi flytta några syrener. Har även hittat en trädstam som står vi ena kanten inne i bersån. Den är ganska hög så jag funderar på om jag ska ha kaprifol eller en doftande vit klängros där. Det lutar åt rosen. Hoppas bara att det finns någon sort som klarar att växa där det inte blir så mycket sol. Men det finns det säkert. Jag återkommer med rapport.

Tillökning

Idag fick jag en riktig överraskning! Telefonen ringde och det var Maria. Är du hemma så jag kan få komma och låna din toa? Visst sa jag och undrade var i tusan är dom eftersom det skulle dröja en bra stund innan dom skulle komma. Jaja. Hon längtar säkert bara efter sin mamma... Trodde jag. Efter en stund stannar bilen utanför och hon och Robert stiger ur. Robert har något i sin hand. Vad har dom nu köpt tänkte jag? När han kommer fram ser jag att han har en påse med en fisk i. Dom har köpt en guldfisk till min damm! Gissa om jag blev glad! Min sista röda guldfisk har försvunnit så det blev ett välkommet tillskott i dammen. Han heter Trebor. Robert är så vitsig så. Tyvärr har jag inte någon bild på honom ännu men det kommer säkert. De andra fiskarna accepterade honom direkt.

Utflykt

Idag bjöd Jonas mej på en hemlig utflykt. Jag frågade vad jag skulle ha på mej och fick till svar : blommigt. Då tog jag på mej en tröja som har samma färg som mina daggkåpor. Alltså ljust gulgrön. Medan jag väntade på att han slulle komma gick jag till brevlådan. När jag kom tillbaka var jag alldeles svart av rapsbaggar! Det var bara till att gå in och byta för jag insåg att det här det gick inte.
 
När han kom satte jag mej i bilen och det bar iväg. Han körde mot Karlshamn så jag trodde att vi skulle till Ola för att jag skulle få se hans nya hus. Inte! Han körde och körde. Förbi Karlskrona och vidare. Sen svängde han in till Kristianopel. Vi landade på gästis där han bjöd på lunch. Pannbiff med lök. Gott. Sen gick färden vidare i ca 100 meter. Jag fick nästan hjärtstillestånd! Rosengården!
 
Jag har alldrig sett så många rosor på en gång. Jag har nog aldrig sett så många rosor sammanlagt i hela mitt liv förresten! Visste inte att det fanns så många sorter.
Och doften!!! Jag är alldeles slut i näsan av att ha sniffat på alla rosorna. Vi gick i trädgården och bara njöt. Det var rosor i alla fäger och former. Gissa om jag fick en massa planer. Jonas köpte en rosenbuske med sej hem men jag måste planera var jag ska ha alla mina. Men det blir inte förrän till nästa sommar.

När vi var mätta på rosendoft ringde vi till min bror och hans sambo och bjöd oss på kaffe. Det var ju bara en liten bit till Brömsebro. Väl hemma blev det en liten trädgårdsrunda både hos honom och hos mej. Vi avslutade dagen med en kopp kaffe vid dammen. Perfekt! Tack snälla Jonas! Lite bilder på några av rosorna
.
Detta är den enda jag kommer ihåg namnet på - Ingrid Bergman.Räddningsprojekt

Jag har en del räddningsprojekt i min trädgård. Jag kan inte kasta något med liv i. Det betyder att jag tigger till mej saker som andra ska kasta. För det mesta lönar det sej att ha tålamod att vänta och ge växterna tid att etablera sej riktigt. Man ska inte ha för bråttom utan man ska ha tålamod och vänta.

Detta är min första räddning. Jonas grävde upp en gigantisk, gammal vinbärsbuske som han skulle kasta. Ingalunda sa jag och lade beslag på "rishögen". Nu i år kommer den med en hel del goda vinbär som tack.

Han ville ha en pil i sin trädgård och köpte en liten silverpil. Efter något år insåg han att det var nog inte en sådan han ville ha. Så han grävde upp den. Genast var jag där och "räddade" den

Han hade också en liten förtorkad syrenhortensia. Den fick jag som räddningsprojekt för han hade ju insett att jag inte tillät att något kastades. Den fick föra en väldigt tynande tillvaro på min trädgårds framsida  i ett par år innan jag flyttade den till en stor kruka i fjor. Det gillade den! Och nu i år får den bo i gräsmattan. Jag får verkligen lön för mitt tålamod. Det är massor med knoppar och jag längtar tills den blommar.

I fjor skulle han kasta en liten korg med en torr pinne i. Det har varit en trädgårdshibiskus sa han. Den är död. Ha tålamod sa jag. Vänta, den kommer kanske. Nej - kasta. Icke! sa jag. Rädda! Och se! Den började spira. I år växer den så det knakar.Ser inga knoppar men de kommer väl nästa år. Ni börjar nog ana ett mönster... Jonas. Min trädgård hade sog inte haft hälften så många sorter om det inte hade varit för Jonas.

Ett miskantus som jag inte vet vad heter. Jonas vet men jag glömmer alltid det. Det har jag fått av en väninna som inte ville lämna det när hon skulle sälja sitt hus. Det tackar jag inte nej till. Fick även en massa smultron som jag har delat med mej av till vänner och bekanta. Jag har så mycket smultron att jag nästan kan leva på bara det hela sommaren. I "paketet" ingick också en klematis som jag just såg att hade börjat visa sej i en kruka som jag räddade den till när jag såg att den inte trivdes där jag hade planterat den. Ska nog klara den också!

Sen har jag en syster som är min raka motsats när det gäller trädgård. Förra året köpte hon en bambu som hon ville ha i ett jättefint stenparti under några träd. Men den skulle ju ta sej i jorden och det klarade den inte själv. Den stod i en liten kruka mitt i solen och led. Jag försökte flera gånger med "jag kan ju ta hand om den till du ska plantera den". Men hon var obeveklig! Inga räddningsprojekt där inte. I höstas var det inte mycket liv i den. Jag hade vattnat den några gånger men det hjälpte inte. Då gav hon upp. Äntligen fick jag ta den stackaren! Jag satte den vid dammen men den ville inte riktigt. Men den levde i alla fall i våras. För någon vecka sen grävde jag upp den och satte den i en kruka. Jäklar vad glad den blev! Det kommer massor med nya blad. Det bästa är att sys har bett mej hjälpa henne med stenpartiet. Ska bli jättekul för det finns så mycket möjligheter där!

Mitt senaste projekt är en hortensia från Tina. Jobbade ju i går som "trädgårdsmästare". Hon vet hur hon ska hålla mej på bra humör. Hela kvällen gick åt till att plantera och rensa ogräs. Tiden bara försvann. Den här hortensian hade en kompis i fjor men den var död i våras. Den blev inte större förra året så Tina frågade mej om jag ville ha den som räddnigsprojekt. En verklig utmaning! Sen har ni väl sett mina, fina rhododendron som jag fick av hennes föräldrar när dom skulle kastas. Genast var gamen framme och tiggde till sej ett par buskar. Det har ni ju sett att det har varit ett väldigt lyckat projekt. Sen kommer det en hel del ifrån B o B via Hasse. Han var här i går och var tydligen ganska nöjd. Kul! Fick en massa lavendelplantor av B. Alla har tagit sej! Jag är dessutom fostermamma åt Nisse - ett parasollsäv som har adress i Landskrona. Han har semester i min damm. Han har just "rymt" från sin kruka. Han tyckte det var skönt att sträcka på benen. Han samsas bra med fiskar och paddor. Undrar vad nästa projekt blir?

Naturens under

Jag har ju berättat om min "rosa" änglatrumpet. Ni har sett bilder där man kan konstatera att den inte kan vara rosa utan den har varit klart gul. Det var den i går, vid middagstid, när jag körde till jobbet. Nu i morse när jag kom ut var den definitivt inte gul. Den är helt klart rosa. Vad ska man tro? Har någon varit här och bytt ut den eller är det bara ett av naturens under? Döm själv.

2009-07-06

2009-07-07

Vacker!

Blommor

Har du sett mina fina tremastarblommor?

Internt skämt. Maria har terrats varje morgon med denna fråga. Men visst är dom fina? Har velat ha dom ända sen Birthe hade sådana i sin trädgård.

Detta är min "rosa" änglatrumpet.

Purpurvindan är en av mina favoriter.

Detta är min näckros som blommar för fullt. Det kommer nya blommor nästan varje dag.

Jag har glömt vad dom här heter men dom växer runt hela dammen. Förra året var det alldeles gult men i år har jag rensat bort en massa. Trots det kommer det nya hela tiden. Söta!
Nej nu är det dags för mej att göra mej färdig för att köra till jobbet. Men jag hinner nog en kopp kaffe vid dammen. Det är ju fint väder igen!

Semester

Idag ska jag jobba. Men hade inte jag semester? Jovisst. Men har man en jobbarkompis som gärna skulle vilja till Kristianstadsdagarna och se Ola så ställer man upp. Jag har ju inget speciellt för mej ändå. Dessutom är det trevligt att träffa TIna och hennes djur.

Spica i bilen.

Teddy som apporterar en kanin.
Jag börjar ju få abstinensbesvär nu efter två lediga veckor. Ska bli kul!

Regn!!

Nu regnar det äntligen! Nja, regnar och regnar. Fuktgt är det i alla fall. Men det är synd att kalla det regn. I går kväll var det jättehärligt! Jag var ute på en liten "trädgårdrunda" vid elvatiden. Fantastiskt skönt! Hade tagit lite vin till maten. Gott. Jag gick omkring och tog en massa kort på mina växter. Det växer bra nu.

Detta är min fina ros. Jag vet inte vad den heter så är det någon som vet så är jag idel öra.

Min nya änglatrumpet. Jag är nog färgblind för det står att den ska vara rosa men jag tycker den ser gul ut. Vi får väl se om den skiftar färg senare.

Kaprifolen som växer utanför min ytterdörr. Den fanns här och jag har byggt upp ett "stallage" till den att klättra på. Den doftar "öronbedövande" kvällar och mornar.

Min hottentott som blommar för fullt. Det kommer fler knoppar i de andra krukorna. Har aldrig sett sådana någon gång. Fick av Jonas vid ett tillfälle
.
Men vad fort man vänjer sej vid något. Det var mycket tristare utan Maria. Och i morse fick jag inspektera mina tremastarblommor alldeles själv. Som tur var fick jag hjälp. Tina och Pia kom förbi på en kopp kaffe. Det var tur att jag hade lite kvar av glassen och den hemgjorda chokladsåsen kvar. Den gick åt. Lite senare kom Richard och hälsade på. Jisses koss! Nu regnar det ordentligt! Då behöver jag inte vattna hos Sys idag. Men det är typiskt. Jag har just hängt ut tvätten. Får skynda mej ut och ta in den.

Länge sen...

Det har gått en hel vecka sen jag skrev sist. Får väl skylla lite på Maria... Men mest för att jag inte har haft tålamod att sitta vid datorn när det har varit så varmt. Det gäller att välja rätt tid att ha semester.. Vi har varit uppe med tuppen (grannens) varje dag. Startat dagen med en kopp kaffe vid dammen för att mata fiskarna och vänja dem vid att komma när vi sätter oss där.

Fungerar bra. Sen har vi planterat och haft oss hela dagarna förutom när det har varit för varmt. Då har vi suttit ute på Marias rum och spelat kort. På kvällarna har vi ätit väldigt gott.

Jag har ju haft privat kock här i två veckor. Hon är väldigt duktig!!! Gissa om jag har bliivit bortskämd!!! Det märks. Vad ska jag nu äta? Får väl slänga ihop något.. Hur ska jag klara mej tills hon kommer tillbaka? Suck!

RSS 2.0