Nyklippt

Kom just in från trädgården. Har klippt gräset. Det är avkoppling! Man går där i sina egna tankar och filosoferar. Tömmer uppsamlaren en och annan gång. Min gräsmatta är inte så stor så jag behöver inte tömma mer än två gånger. Det blir en helt annan trädgård helt plötsligt. Gräsmattan ser jämn ut och inga förargliga maskrosor som sticker upp sina - förvisso vackra men ack så oönskade - gula blommor. Om man nu hinner ta dem innan de förvandlas till ludna bollar med frön som rymmer så fort man närmar sej.

Stolarna ser så där inbjudande ut som bara två trädgårdsstolar kan se ut en varm sommardag där de står i skuggan under körsbärsträdet. Man vill bara släppa allt man har för händer, sätta sej i stolen och njuta och låta blicken svepa över vad man tycker nästan ser ut som en golfgreen. Nöjd!!!

Ser på persikoträdet med sina många kart och hoppas att man ska lyckas att tima skörden bättre detta året. Det är förbaskat svårt för de mognar och blir övermogna snabbt. Sen trillar de och så har man missat en massa goda persikor. Men jag lär mej mer för var år som går. I år ska jag lyckas! Nu ska jag in och laga lite middag. Det blir kycklingfilé. Det räcker nog till i morgon också. Om jag inte tar min goda lax som jag har i frysen. Då räcker det till Tina också... Så blir det nog...

Surströmming....

Nu är höstens surströmmingsskivor räddade!!! Bättre sent än aldrig. Potatisen är i jorden! Har satt mandelpotatis idag. Richard har hjälpt mej att gräva och fylla en odlingslåda med jord, kogödsel och plantjord. Sen planterade vi potatisarna som legat på groning. Nu är det bara att vänta och se.

Mina andra grönsaker växer så det knakar. Jag har väldigt fina lökar...

Jag har satt en omgång sallad och rädisor  till idag. Dessutom har jag kompletterat min sötfänkål. Satte nog dom lite för lidigt.

Franse höll ett öga på oss när vi höll på och planterade. Men han bara gäspade och lät oss hållas.

Min gamle katt.

Min katt är 17 år gammal. Han vet verkligen hur man njuter av livets goda. Ligger och sover héla dagen i skuggan under körsbärsträdet. Vaknar till och sträcker på sej och flyttar sej lite.
På kvällen kommer han in och KRÄVER mat. Jäkla snåljåp säger han. Bara torrfoder. Sen går han. Rut är smart. Då vill hon också ut för hon vet att jag följer med och tar en trädgårdsrunda. Genast passar hon på att smita in och äta upp Franses mat. Sen kommer Franse tillbaka och beklagar sej över att det inte finns någon mat åt honom. Snacka om samarbete!!!

Hungrig!!!


I går kväll var jag hungrig!!! Lagade till lite tacofärs och hade sallad, lök, tomater, mozzarella och en superb dressing till. Dressingen gjorde jag av creme fraiche, lite chilisås, sambal oelek, hot chipotle och 2 vitlökskyftor. Gott!!!

Skogspromenad

Idag var jag ute på skogspromenad med Rut. Det var jättehärligt i skogen. Alldeles tyst förutom fåglarna som höll ett jäkla hallå.
 
Hela marken är täckt med blåbärsris. Granarna har fullt med nya skott i alla toppar.

Det doftar underbart av blommande rönn också.

Rut och jag njöt nog lika mycket. Hon är jätteduktig och lyder bra.  Svårt med inkallningen bara för hon hör så dåligt.

Men det är världens gulligaste hund!

Blommor

I min trädgård har jag lite allt möjligt. Bland annat 2 st Rhododendron som jag fick förra året. De skulle kastas. Aldrig sa jag. Jag brukar ta hand om diverse "räddningsprojekt". Det brukar löna sej. Dom blommar alldeles fantastiskt! En är rosa och en är alldeles röd. Den rosa blommar nu och är översållad av blommor och knoppar. Den röda är lite senare men är full med knoppar.
 
Sen har jag en pion som jag fick på ett ställe som heter Frostås. Det är första gången den blommar riktigt bra. Den har 4 knoppar. Den är fantastisk!

Tyvärr dog min gamla stockros nu i vantras. Men det kommer bra med självsådda plantor i rabatten. Hoppas att det finns några svarta också...

Fint i trädgården???

Attsingens trimmer!!!! Skulle röja ute vid vägen. Det är ganska igenvuxet kan man säga. Då är det en underdrift!!! Skulle kunna gömma en elefant i vägrenen. Tog resolut trimmern som jag fått. En väldigt fin, grön av ett svenskt märke. Märkte att tråden inte matade ut så jag trodde att den var slut. Okej. Tog trimmern tillsammans med kniven till klipparen (ja, det kulle röjas ordentligt!) med till affären för att få  -1. kniven slipad och 2. trimmertråden bytt. Men jag möts bara av ett gapskratt och förundrade blickar. Dom hade aldrig sett en sådan trimmer. Min fina trimmer! Givetvis fanns det inga reservdelar till den och när han skulle kolla på den för att kanske få ut tråden bara ojar han sej. Vilken idiotkonstruktion!!! Den kan ju aldrig fungera. Köp en ny, för trådkassetterna kostar flera hundra sa han. Men köp ingen billig. Aldrig sa jag! Ska nog funka till det jag ska ha den till. Men kniven blev slipad i alla fall! Tur att han inte såg min elklippare från Lidl. Då skulle han säkert försökt sälja en åkgräsklippare till mej. Väl hemma började jag röja. Det går ju fint detta här tänkte jag! Men innan jag hunnit bli klar flyger hela rullen iväg och jag bara står där med trimmern tjutande i hand.


Och ni ska inte tro att det bara är att sätta dit den igen. Den vill inte sitta fast. Jag svär en ramsa och går in och kokar en kopp kaffe istället. Får nog köpa en ny...

Åska

Det regnade och åskade i natt. Jag älskar sommarregn och åska. Det känns så renande. Hade jag varit hemma hade säkert Maria och jag tagit Rut och gått ut en runda i åskregnet. Sen hade vi gått hem och tänt några ljus och krupit upp i soffan med en kopp varmt, gott te. Det är mysigt med åska. Och regnet är bra för - som man brukar säga - min potatis och grannens torra hö. Jag vet inte varför jag gillar åska. När jag var liten väckte alltid min mamma mej när det åskade. Då brukade jag krypa ihop i en filt i mammas knä tills det hade åskat över. Mamma var livrädd för åska. Hennes föräldrahem brann ner efter ett åsknedslag när hon var liten. Då har man ju faktiskt rätt att vara lite rädd.
En som definitivt inte är rädd är Rut. Hon sover gott genom allt.

Planta...

Det är få förunnat att ha ett så omväxlande jobb som jag har. I dag har jag varit trädgårdsmästare. Grävt och planterat. Tänk att få göra de saker man gillar bäst, på arbetstid! Det blev både plantering av lök och morötter.
Dessutom flyttade vi jordgubbarna och gav dem ny gödsel.
2009-05-20
Hann också med att plantera ett litet träd. Det börjar bli en jättemysig trädgård nu.

Kaninerna Stampe och Ninas gillar när man rensar ogräs. Då blir det ett och annat gott. Efter en sådan dag somnar man ovaggad. Att man sen blr väckt
kl 2 på natten för att hundarna vill gå ut kan man stå ut med. Jag har ju sovmorgon! Då ska jag plantera mina jordgubbar. Sommaren är räddad!

Listig och stark???

Lister är ett djävulens påfund? Vem uppfann att man skulle gera i hörnen? Har ni gerat allmogelister någon gång? Jag tänkte i mitt enfald att "det är väl bara att ställa vinkel på 45 grader"? Det är det så fanken heller!!!| Det måste vinklas både hit och dit. Känner mej lite smått frustrerad. Det blir inte några lister idag heller för jag måste ha hjälp (det bär mej emot att erkänna), Tur man har snickare i familjen...

Vakna

Tänk att få vakna tidigt (kl 5!) en morgon av att en 65 kilos mastiff står och steppar i köket och tycker att det är dags för frukost. Ingen höjdare! Men det är bara till att masa sej upp och släppa ut hundarna för att få plats i köket när maten ska läggas upp. Sen gäller det att hålla undan fötterna när dörren öppnas. Annars blir man av med en tå eller två. Jag är alltså hundvakt åt Ruts bästa vän Dagny.

Sen får det bli en kopp kaffe och en stund framför tv:n innan man har vaknat ordentligt. Jävla pissväder! Kan inte vara ute i trädgården och fixa. Behöver ju verkligen det. Måste fixa med stenarna runt dammen te x. Men det kommer väl fler soliga dagar.... Nu ska hundarna få något gott att gnaga på. Och jag ska laga lite frukost. Det blir nog äggröra och bacon.

Njutning


Njutning är olika för alla. Jag njuter till exempel av en god kopp kaffe ute i trädgården när solen skiner. Avnjutes då helst i min favoritmugg som jag har fått av en god vän. Det är konstigt, men kaffet är godast i just den muggen. Rymmer precis en presso. Då helst med alldeles nymalet Zoegas Intenzo. Nymalt i min gamla kaffekvarn som sitter i mitt skafferi på en hylla. Annars duger vanligt Gevalia bodega.  
För andra kan njutning vara att ligga utsträckt på solvarma plattor mitt i solen och sova middag. Ruts favoritsysselsättning.... Passa på att njuta i solen.
Det kommer en vinter.. Må det dröja länge!


Melodifestivalen

Det var tydligen inte bara jag som föll för det norska bidraget i årets ESC. Gillade verkligen låten redan första gången jag hörde den på radion. Och det var INNAN jag visste att det var ett bidrag. Grattis Norge!

Premiär!!!

Idag tog jag äntligen mod till mej och startade en blogg. Gamla människan! Min dotter har tjatat länge på mej och nu har jag kapitulerat.
 Det kommer att handla om lite smått och gott. Min trädgård är mest aktuell för tillfället.
Jag håller på att samla på mej växter för det fanns inget alls när jag flyttade hit. Drömmen är att det ska bli en riktigt gammaldags torparträdgård med gamla växter. Jag älskar stockrosor tex. Hade en riktigt gammal stockros som jag har fått för många år sedan av en man som skulle kasta den. Icke sa nicke! Den ska inte kastas sa jag och tog hand om den. Tyvärr har den gått ut nu i vinter.
Jag har även en damm med fiskar. Dom har förökat sej bra. Det finns ca 27 yngel som har övervintrat. Dessvärre har en del av mina gamla fiskar gått åt nu i vinter.
Inomhus håller jag på att renovera. I somras var min dotter här och hjälpte mej att bygga ett sovrum. Det fanns bara en avgränsad del av vardagsrummet att ha sängen i. Sen byggde vi en hel vägg med garderober. Vilken fröjd!!! Det ska bara in lister också. Varför är det så svårt att bli färdig att sätta upp lister?
Men jag har ett underbart sovrum! Tänk att få vakna av att solen lyser in genom syrenenerna utanför fönstret. Att det sen kommer en liten hund och vill mysa under täcket gör inte saken sämre. Livet är underbart!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0