Dagens bild 30 September 2009

Dagens bild(er) får bli de jag tog i morse när jag steg upp. Jag kollade ut och insåg snabbt att vintern är i antågande. Tror att jag ska räkna det till dagens bästa också. Snart är det dags att tända en brasa och lite ljus och mysa på kvällarna. Det är det bästa jag vet när höstmörkret faller på.

Framrutan på min bil i morse när jag kom ut.

Framsidan på mitt hus med frostnupna dahlior.

En kungsljusblomma med frost i bladverket.

Suck

Det har inte blivit någon dagens bästa och dagens bild på några dagar. Det beror främst på att jag inte har haft någon inspiration. Det kan bero på att jag har tjurat. Körde hem Maria och Robert till Landskrona i söndags. Då passade Maria och jag på att handla på Citygross. Jag kände mig lite stressad för jag ville hem så fort som möjligt. Jag var nämligen bjuden på bio av Birgith om jag var hemma i tid. Jag ville verkligen gå med henne och se "Flickan som lekte med elden". Vi var inne en snabbis på Citygross och när vi kom ut hade jag fått parkeringsböter på 300:-. Bittert!!! Bara på grund av att jag inte hade satt upp den där parkeringsskylten i rutan. Jäkla sätt. Skitlöjligt! Utanför en affär på deras parkering. Suck! Man blir bara så trött.

Dagens bästa i söndags blev utan tvekan Bion. Rekommenderas!

Veckans fototriss

Ämnet på veckans fototriss är utblommat. Här kommer mina bidrag.

Den första är på frökapslar på en ballongblomma.

Den andra är på överblommad sötfänkål.

Den sista bilden bjuder på både före och efter. Kaprifol som blommar och i bakgrunden dess bär.
Fler bilder finns på http://fototriss.blogspot.com/


Dagens bästa 26/9 -09

Dagens bästa får idag bli frukosten. God frukost tillsammans med mina två favoritpersoner. Dessutom är det lördag så vi löste melodikrysset samtidigt. Kan det bli bättre? Inte för min del.

Hade ingen bra bild från i morse så jag fick ta en bild från när jag var på fest senast.

Dagens bästa och dagens bild

Dagens bästa och dagens bild får bli samma sak idag. Maria och Robert kom idag. Maria har ju haft den goda smaken att skaffa sig en karl som är norrlänning. Han har lärt oss att äta surströmming. Gissa om vi gillar det? Det är alltid fest när de kommer hit och vi äter surströmming. Idag kom Maria vid två och sen var vi och handlade vad som behövdes till middagen. Jag var och hämtade Robert i Kristianstad vid strax efter sju. Maten var klar vid åtta då vi bänkade oss runt surströmmingsburken. Bredde första tunnbrödet. Rensade första strömmingen och de första egenhändigt odlade mandelpotatisarna. Lade upp: tunnbröd, potatis, strömming, gräddfil, dill och gräslök. Tog första bettet. Mums!!! Till det hade vi köpt öl till Maria och Robert och vin till mig.

Efter att sillen var slut och vi var mätta var blåbärspajen färdig.

Jag plockade blåbären innan i somras och frös in dem för att ha dem nu. Efter att pajen var slut var vi det också. Ingen orkade resa sig från bordet. Så nu sitter vi och orkar inte ens gå och lägga oss. Illa! Men det är det värt!

Dagens bild 23/9 -09

Dagens bild blir på min säng som stod och väntade på mej när jag kom hem. Jag hinner knappt värma den förrän jag ska iväg och jobba igen. Men det blir några goa timmar.

Dagens bästa 23/9 -09

Dagens bästa utnämner jag utan tvekan dagens middag till. I förmiddags fick jag sms från Tina som bjöd på middag idag. Världens godaste laxrätt. Den heter lax i krämig sås. Jag åt så jag trodde att jag skulle spricka. Tack för maten!

Dagens bästa

Dagens bästa måste nog vara hela dagen. Att vakna, ta en kopp kaffe och ha hela dagen fri framför sig. Nu är den snart slut. Det har varit en bra dag.

Detta är en bild som jag har fått av Maria. Tycker att den passar här.

Dagens bild


Dagens bild får bli ljuset jag tände för Lotta.

Plingplongar

Jag gillar ljudet av mina "plingplongar" i trägården. Jag har några stycken. En del har jag fått av Bosse och Katta när vi har varit ute på våra resor. Det är så mysigt när man hör det spröda plingandet från metallplingarna eller det dova klonket från bambuplingarna.

Jag brukar hänga dem i mitt persikoträd och i mitt körsbärsträd.

Några hänger utanför uterummet. Ska passa på att köpa någon ny nästa år på Teneriffa. Längtar...

Bra idé

Helena som har fotoutmaningen "fototriss" har en massa fina idéer. Jag tänkte faktiskt sno lite där. Som dagens foto till exempel. Jättebra idé. Och dagens bästa... Min dags bästa är alla fina kommentarer på min blogg. Jag är ny i bloggarnas skara så det är jättekul att läsa dem.

Dages bild får bli lamporna i min damm.  Den är lite suddig tyvärr. Dammen är väldigt vacker i mörkret med de tre flytande kloten som lyser upp.

Tack

Tack för alla snälla kommentarer jag har fått på min fototriss! Det är första gången så jag vet inte riktigt hur man ska göra. Men jag lär mig väl allt eftersom. Skulle även vilja göra min blogg mer personlig. Hoppas att Robert kan ge mig några tips i helgen om han får mycket surströmming. Blink, blink, blink.

Så här såg det ut i morse. Rut tyckte att jag låg kvar för länge i sängen. (6.30) Då kom hon upp till mig och kröp ner under täcket för att ligga och tryna en stund. Det är inte ofta vi kan gör det så vi får passa på när tillfälle ges.

Envis

Visst är det skönt att sommaren är så envis och klänger sig kvar? Idag har det varit ca 20 grader varmt här. Jag har varit ute i trädgården och plockat hela dagen. Har börjat att samla in fröer. Jag tänkte att jag skulle bli lite bättre på det i år. Har ganska mycket som kan "återanvändas". Mina fina purpurvindor till exempel.

Det är massor av frökapslar. Det finns dessutom jättemycket frön på mina potatisblommor.

Jag köpte några plantor av moster Greta i fjor och i år poppar de upp lite var stans. Mina ringblommor är också väldigt duktiga på att sätta frön. Har inte haft ringblommor innan men jag gillar dem för de lyser upp så fint. Och sen är de bra för de självsår sej. Lejongap är en annan blomma som jag satte i år. Har saknat dem. Slingerkrasse ska jag också fortsätta med. De är fantastiska.

Jag planterade under min silverpil och de har slingrat sig nästan ända upp till toppen. Skönt att veta att jag är ledig ända till onsdag. Det ska bli fint väder i morgon också.

Mitt dåliga samvete...

Känner nästan lite dåligt samvete för att jag sitter vid datorn och kollar i bloggar. Men det är kul. Har kollat på en massa fototrissar idag. Vet ni hur många duktiga fotografer det finns där ute? Har sett massor med underbara bilder. Vilken fantasi ni har! Det blir nog många turer till datorn mellan varven idag.

Min katt - Frans Fransson 17 år.

Fototriss

Idag är det premiär för mej att vara med i fototriss. Första bilden är ett spindelnät som jag hittade i det höga gräset på tomten bredvid. Den andra är på ärtstöden som Maria gjorde i somras. Den tredje föreställer en bit av det gamla stängslet som jag nu har bytt ut mot ett nytt.



Ni hittar fler fototrissar här: http://fototriss.blogspot.com


Helg!

Idag känns det verkligen att det är helg. Har inte varit ledig en helg på flera veckor. Sitter vid datorn med en kopp kaffe och löser melodikrysset "live" för första gången på länge.

Vaknade tidigt i morse och låg kvar i sängen och tittade lite på tv. Sen kom Rut upp och ville gosa. Mysigt! Hon får inte ligga i min säng annars men det är mysigt när hon kommer och vill tryna lite tillsammans med mej innan vi går upp och tar en första kopp kaffe. Det kaffet är det godaste på hela dagen! Hon får lite kaffe i sin lilla kopp och jag dricker ur min favoritmugg. Sen gick jag och "måslade" lite innan det var dags att lösa krysset. Det knackade på köksfönstret. Det var Emil som kom med kvällsposten. En riktig höjdpunkt på helgen. Tänk att få tidningen serverad i köksfönstret... Hann bläddra lite i den innan krysset började. Det var många spännande recept i leva och bo idag. Nu är krysset snart slut. Det har gått bra idag. Så! Nu är det skickat. Dags att klä på mej och köra till moster Greta och hämta resten av stenarna.

Fårabäck 2

När vi var i Fårabäck letade vi inte bara svamp. Vi gick ner mot havet också. Vilken fantastisk utsikt! Solen gjorde en sista ansträngning för sommaren och värmde underbart! Vi hittade en massa slån. Min mamma gjorde alltid slånbärssaft. Det har jag aldrig testat. Men jag måste göra det i år. Slånen var jättestora och fina. Kanske ska testa att göra rönnbärsgelé också. Det finns gott om rönnbär.

Stigen ner mot havet.

Himlen var alldeles mörk på vissa ställen.

Detta huset hittade vi. En jättefin stuga!

Stigen från andra hållet.

Vilken fantastisk färg det är på slånen...

Hittade detta lövet med vattendroppar på undersidan.

Guuud vad larvigt!

Rut var ganska nöjd efter tre timmar i skogen med kaninhål och mycket att lukta på. Sen var det gott med en kopp kaffe i solskenet. En mysig dag!

Fårabäck

Igår var Richard och jag i Fårabäck och promenerade med Rut och en kaffekorg. På väg dit lyssnade jag på P4. De sände ett program om svamp. Det är ett väldigt bra år för kantareller var budskapet. Tur att jag tog en stor korg sa jag. Väl där så regnade det lite men det slutade snart. Vi gick in en bit och började leta. Är detta en kantarell sa Richard. Skyndade mej förhoppningsfullt bort för att titta. Nej, tyvärr sa jag. Kantareller är gula. Vet ni hur mycket gult som finns i skogen som luras? MYCKET!!! Gula björkblad bland annat. Men jag kan ju tala om att det finns mycket svamp i skogen nu. Men kantareller? Finns säkert, men var?
Den här konstiga svampen hittade vi på  stigen.

En röksvamp....

Två röksvampar. Är visserligen ätbara men inte speciellt goda.

Det lurade många sorters svamp i gräset.

Vissa tittade upp ur mossan.

Ur snigelperspektiv....

Men vi hittade några kantareller också. Faktiskt! Inte många men en hel full.....

kaffekopp!


Skörd

Idag har jag och Richard varit duktiga. Förutom att vi har satt upp staketet har vi skördat potatisen och satt mina jordgubbar i den lådan. Det blev en hel del mandelpotatis till surströmmingen. Dessutom har han klippt gräset! Det var på tiden att det blev klippt. Det var så högt att det nästan behövdes en lie!


Det är bra med en egen "handy man"! Tack för hjälpen!

Staket

Äntligen har vi satt upp mitt staket. Jag var tvungen att sätta upp det trots att jag inte har kunnat köra med trimmern innan. Rut är nämligen expert på att hitta små, små kryphål som hon kan rymma genom. Men nu är det tätt! (Förhoppningsvis.) Det är inte vackert men det ska bli bättre när jag har köpt nytt trimmerhuvud så jag kan klippa ner det höga gräset. Då ska jag flytta ut det ännu mer. Det ska flyttas ända ner till skogskanten. Men just nu är jag ganska nöjd!


Moster Greta

I dag har moster Greta varit här och fikat. Hon gillade också min kaka. Hon har inte sett min trägård någon gång. Hon har bara varit här på kvällen och på vintern när det har varit snö. Hon blev nog lite imponerad av mina blommor. Framför allt min änglatrumpet. Hon fick en kruka med ett "grisöra" med sej hem. Den blev hon glad för. Hon hade aldrig sett ett grisöra innan. Jag var hos henne igår och vi satt och pratade i flera timmar. Hon är den enda moster jag har kvar. Hon har massor att berätta om min mor och mina andra släktingar. Man skulle skriva ner hennes berättelser och bevara dem. Jag fick reda på många saker som jag inte hade en aning om. Tex att jag har en kusin som jag inte visste om. Spännande!

Röd tråd?

I dag var Tina, jag, Ida och Tinas hundar - Teddy och Spica- ute i skogen och plockade kantareller. Teddy är jätteduktig på att leta kantareller. Klockren! Han markerade på massor av ställen så vi fick ihop en del. Jippi tänkte jag. Det ska Rut och jag också göra när jag kommer hem. Rut är visserligen ingen kantarellhund men jag hoppades att jag skulle hitta själv. Sagt och gjort! När jag kom hem tog jag lilla väskan med godis till Rut och diverse andra "nödvändiga" saker och begav mej ut i skogen. Jag vet ju att här finns mycket svamp för Tina har plockat ganska mycket här i denna skogen. Jag gick och granskade marken för att hitta skogens gula guld. Rut hade mycket att göra med att nosa efter kaniner och andra djur medan jag strosade omkring bland barr och myror. Obs! Mycket myror! Och visst hittade jag svamp! Massor!






Anar ni en röd tråd? Visst! Inga kantareller!!!! Det blev en god biff UTAN kantareller.

God kaka.

Kakan som jag bakade idag vär jättegod! Rekommenderas! Den var väldigt lätt att baka och tog inte lång tid. Den verkade bli uppskattad också. Det var ett väldigt trevligt besök och tiden bara rann iväg. Vi hade mycket gemensamt och det blev en massa blomprat. Tack för besöket! Hoppas vi kan göra om det snart.

Min syster

Min syster är lite speciell. Hon är väldigt påhittig och har en massa hyss för sej. Det senaste i går kväll. Jag var hemma hos henne och Danne och lämnade lite smakprov på det jag lagade i går. Det är hon som har fått in mej på LCHF. Tack syrran! Som sagt är hon ganska påhittig. När jag kom skrattade hon och sa att hon hade en present till mej. Då fick jag denna. Hon hade en egen. Vi hade jätteroligt med dem. Någon som kan gissa vad det är?

Kaffebesök

Idag får jag besök av en bekant. Jag hittade ett recept på nätet på en chokladkaka med nötter. Givetvis LCHF! Den verkade så god att jag var tvungen att testa den. Himla lättbakad! För några månader sen bakade jag en annan kaka som blev jättegod. Tyvärr har jag blivit av med receptet men det här verkar vara något liknande. Hoppas det! Återkommer med omdöme senare.

Gott?

Mat!!!

I går hade jag en jäkla energi. Lagade mat hela dagen. Det blev "Kålgott" på ett vitkålshuvud och ett halvt kilo nötfärs. Recept från doktor Dahlqvist och Airams LCHF-kokbok. Det blev ganska gott och jag kunde frysa ner en hel del matlådor. Sen hade jag ett kilo färs kvar som jag gjorde färsröra av. Också gott och några lådor. I mitt kryddland hade persiljan växt något enormt. Det blev persiljeomletter på 12 ägg! Man hackar massor med persilja och blandar med ägg, lite vitlök, salt och peppar. Man tar i lite bakpulver och steker små "plättar". Det är jättegott som omväxling till ägg och bacon eller omlett när man äter enligt LCHF. Det ska bli min frukost i dag. Har just avslutat min första kopp kaffe och börjar bli hungrig. Ska nog äta nu. God morgon.

Ett sista ryck

Min trädgård gör just nu ett sista ryck. Hösten närmar sej men tala inte om det för min trädgård. Det blommar hej vilt lite överallt.

Titta bara på mina fina ....... De är inne i andra andningen.

Hortensian som jag fick av Tina har växt och är jättefin. Den blommar inte men kanske nästa år...

Min soptunna blommar däremot.

För att inte tala om min änglatrumpet.

Sen hittade jag gurkört i rabatten. Undrar var den kommer ifrån?

Dessutom har mina rhododendron massor av nya knoppar. Ska nog skaffa fler. De passar bra på norrsidan. Nästa vecka är jag ledig lite mer. Då hoppas jag att det blir lite sol så jag kan klippa gräset. Det är så högt att jag nästan behöver lie för att slå det. Och så vill jag börja min dag med en kopp kaffe vid dammen tillsammans med Rut.

Änglatrumpet

Måste bara visa min fina änglatrumpet som jag fick av Jonas i somras. Den bara blommar och blommar. Den bara växer och växer. Den luktar underbart på kvällen.

Jag köpte tre andra på Odla.nu också. De var bara små skott då. De har också vuxit och blivit fina. Men inte så fina som den rosa.

Den gula blommar med mellan 5 och 10 blommor var dag. Men den är så liten att blommorna hänger på marken. Den vita och den röda har inte börjat blomma än, men de är ganska stora. Jag köpte i fjor också men de dog i vintras. Hoppas att jag klarar de här bättre. Men jag lär mej för var gång. Har till exempel lärt mej att man inte ska klippa ner dem förrän till våren. Det var nog det jag gjorde fel i höstas. Håll tummarna.

Räddningsprojekt nr 94?

Jag var hos Maria och Robert i helgen. Firade att Robert börjar närma sig "vuxen". Vi bytte lite växter. De fick tillbaka en chilli som Robert har planterat och som har varit på sommarbete hos mej. Den har vuxit sej stor och "stark". Vitsigt va? Jag fick med mej deras små Slim Jimmar. Det är aubergine som planterades i våras. De har inte växt mycket men jag har planterat om dem i större krukor och i bättre jord. De ska tydligen övervintra så jag hoppas att de klarar sej. Skulle vara roligt. Men jag klarade ju chillin så varför inte?

Före.

Efter.

Fick även se något som jag aldrig sett innan. Maria hade blommande basilika i blomlådan på balkongen. Spännande!

Före - efter

Förlåt Maria. Blev bara så sugen. Det blev lite grädde kvar efter middagen. Lovar att inte ta allt. Visst är det bara så 90-tal att dricka hot shot? Men gott är det. Dvs om man gillar kaffe.

Före

Efter

Amorphophallus Konjac

Fick några "nötter" av en väninna för ett par år sen. Hon hade i sin tur fått "nötter" av en av hennes vänner som hade fått av sin vän osv,,,, Hon visste inte vad de hette men hon visste så mycket att när de blir tillräckligt gamla och stora så blommar de och sen dör de. Blommorna blir helt fantastiska men luktar så jäkla illa att man inte kan ha dem inomhus. De vissnar ner var höst och då ställer man dem mörkt och "glömmer" dem till februari. Då planterar man knölarna som ligger i jorden. Förhoppningsvis har de även förökat sej så att det är fler "nötter" i jorden. De ska ha en stor kruka. Större än man tror. Ju större kruka, desto större blir palmen.

Men härom dagen var Jonas här på fika. Han är rolig han. Vi kollade på nätet efter ett namn som han hade hört. Det stämde inte riktigt men via det kunde vi hitta det rätta. En fantasisk växt! Hittade många fina bilder. Kolla! Nästa år ska mina "knölar" få riktigt stora krukor.

Surprise!!

Har just ätit middag. Fyndade i frysen. Där fanns en hel del överraskningar. Bland annat hittade jag en påse fryst blandsvamp. Det var helt ok. Har inte testat det innan. Till det grillade jag ett kycklinglår. Gjorde också en sås som jag har fått dille på. Man tar creme fraiche tex och blandar det med vispad grädde, hot chipotle, chilisauce, sambal oelek, vitlök, salt och peppar. Gott! Den smälter så mysigt. Inte helt LCHF men det ska bara vara lite chilisauce. Annars är den helt perfekt. Hade varit jättegod som dip till chips. En halv tomat slank också ner. I moprgon blir det till att ta ur något färdigt ur frysen. Men det blev i alla fall sås över som jag kan ha till. Funkar!

RSS 2.0